Plně vybavených kuchyňských linek v apartmánech je (zejména rodinami s dětmi) možno využít pro velmi rychlou a snadnou přípravu hotových pasterizovaných a zchlazených pokrmů dodávaných certifikovanou firmou. Současně lze připravit i několik druhů jídel.
Jídla je možno zakoupit na recepci. Aktuální nabídka a ceník jsou k dispozici na nástěnce v hlavním vstupním prostoru. Zpravidla máme výběr ze 3 druhů polévek a z 8 druhů hlavních jídel bez příloh (přílohy k dostání pouze po dohodě, nejsou garantovány).
Informace k dodávaným hotovým pokrmům
Jídla zpracovává certifikovaná firma (identifikační údaje jsou uvedeny na obalu). Každé balení hotového jídla odpovídá jedné porci bez přílohy.
Příprava pokrmů
Jídla se ohřívají přímo v obalu, je to velmi praktické a rychlé, na rozdíl od klasického ohřevu přímo v nádobě nedochází ke zbytečné redukci obsahu. Jídla jsou balena buď ve varném sáčku, nebo v zapékacích miskách. Nejlepší, nejrychlejší a nejjednodušší způsob přípravy většiny jídel je ve vodní lázni. Stačí k tomu dostatečně velká nádoba s vodou.
Pokrmy vložíte v obalu do vodní lázně, ohřejte na 90–100 °C. Po 10 minutách je jídlo ideálně prohřáté a bude mít správnou strukturu, barvu a lesk. Stejným způsobem ohřejete i přílohy. Při teplotě 75 °C udržíte jídla ve vodní lázni až do doby určené ke spotřebě. Najednou je možno ohřívat až 3 rozdílné pokrmy, žádné zašpiněné nádobí, žádné míchání a hlídání.
Trvanlivost bez konzervace a sterilizace
Trvanlivost dodávaných pokrmů, která je na obalu uvedena, je až 60 dnů od data výroby. Po tuto dobu je můžete mít stále po ruce v lednici a kdykoli je během 10 minut naservírovat.
Při výrobě se nepřidávají konzervanty, nesterilizuje se, nejedná se o konzervy. Jídla jsou balena do praktického obalu po jedné porci. Na každý den tak můžete mít jiné menu.
Pasterizace nemění kvalitu potravin
Pro uchování kvalitního jídla po co nejdelší dobu je využito pasterizace se šokovým zchlazením. Tento konzervační proces je obecně znám, používá se i v restauracích.
Ne náhražkám
Do jídel nejsou nikdy přidávány náhražky, jako jsou modifikované chemicky zpracované škroby, emulgátory, zvýrazňovače chuti a chemická barviva, natož glutamáty jako E 621–625, E620 a E635. Jídla nejsou konzervována sterilací, takže si zachovávají veškeré chuťové vlastnosti. Je využito principu pasterizace a šokového zchlazení.
Jak je to s „Éčky“
Některé pokrmy ze své podstaty musí obsahovat i ingredience dodávané jinými výrobci (uzenina ve španělském ptáčku, uzené maso v plněných knedlících, klobása v leču atd.). Tyto komponenty některá „éčka“ samozřejmě obsahují, takže se (pouze) touto formou dostanou i do některých dodávaných hotových jídel. Vždy je však tato skutečnost na obalu uvedena.
Pár slov k neobvyklému obalu
V dnešní době není PE sáček zrovna moc „in“. Obal je sice plastový, ale v důsledku velmi šetrný k životnímu prostředí. Šetří totiž celou řadu dalších obalů, pohonných hmot a energií. Prodlužuje také trvanlivost jídel, kterými se pak méně plýtvá, a to vede k dalším úsporám na mnoha úrovních. PE obal šetří i vodu na mytí nádobí a samozřejmě, a to v neposlední řadě, také čas. A nezabere víc prostoru, než je samotný objem pokrmu. Zdravotně je zcela nezávadný. Horší estetický dojem je tak jistě dostatečně vykompenzován.